Haku

Nähtävyydet

Värikallio

Verellä ja punamullalla maalatun Värikallion iäksi on arvioitu 3 500–4 500 vuotta. Somerjärvestä nousevasta pystystä kallioseinämästä on tunnistettavissa yli 60 kuviota. Mystisten eläin- ja ihmishahmojen uskotaan liittyvän metsästykseen tai shamanismiin. Ainutlaatuinen Värikallio sijaitsee Hossan pohjoisosissa, ja sen äärellä voi vierailla kaikkina vuodenaikoina.


Kalastus

Hossanjoki

Erilaisten koski- ja virtajaksojen rytmittämä Hossanjoki on perhokalastajien suosikki. Luontaisesti vahva harjuskanta ja pyyntikokoisina istutetut taimenet takaavat, että taitava kalastaja saa koskista mieluisia saaliita. Toisinaan vieheeseen tarttuu Kiantajärvestä noussut suurtaimen. Eväshetkiä varten Hossanjoen varrella on useita tulentekopaikkoja ja laavuja. Hossanjokeen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi erillinen vapalupa.


Muinainen Hossa

Muinainen Hossa

Hossassa asuttiin jo kivikaudella ja mystinen muinaisuuden henki on läsnä alueella edelleenkin. Olet yhtä lähellä luontoa kuin esi-isämmekin. Souda, kalasta, vaella ja nauti luonnon rauhasta tulilla ja kuuntele kun luonto puhuu sinulle.


Eläimet

Karhunkatselu

Suomen ja Venäjän rajaseudulla elää runsaasti karhuja. Retkeilypoluilla ei luultavasti karhuja tapaa, mutta karhunkatseluretkillä havainnot ovat lähes varmoja. Vahvoissa piilokojuissa saa rauhassa keskittyä ihmettelemään ja kuvaamaan metsänkuninkaiden touhuja niiden luonnollisessa elinympäristössä. Karhunkatselupaikoilla vierailee usein myös muita petoeläimiä, kuten kotkia, susia ja ahmoja.


Pyöräily

Pyöräilyreitit

Hossan kansallispuistossa voit viilettää neljällä eri pyöräilyreitillä. Reiteistä lyhin, Jatkon valkea, on helpohko ja sopii aloittelijalle. Kokalmuksen kierros ja Harjujen huikonen ovat keskitason reittejä. Sininen saavutus on kuningasmatka, joka sopii kokeneimmille polkijoille.

Harjuilla, kankailla ja vesistöjen rannoilla kiertävät pyöräilyreitit tarjoavat vaihtelevia maastoja ja hienoja maisemia. Tiet matkailukohteisiin tuovat sopivan lisän reittivalikoimaan.


Marjastus ja sienestys

Marjastus

Marjasanko kuuluu loppukesän ja syksyn retkien vakiovarusteisiin. Hossan karut kankaat muuttuvat punakirjaviksi puolukka-aikaan. Vaarojen rinteiden kuusikoista kerätään jo aikaisemmin loppukesästä maukkaita mustikoita. Lakka-aikaan pistetään kumpparit jalkaan ja suunnataan soille. Marjaretkille kannattaa ottaa mukaan kartta, kompassi ja hyttysiltä suojaava vaatetus.


Metsästys

Riista

Hossan metsien hiljaisuus tekee vaikutuksen raavaimpaankin metsämieheen. Metsästettävää riistaa alueella on karhuista vesilintuihin. Metsähallituksen pienriista-alueille myydään lupia kana- ja vesilintujen, pienpetojen, jänisten ja majavien metsästykseen. Hossan metsästysalue yltää 5-tieltä itärajalle saakka, joten alueella riittää sopivia jahtimaita.


Lumikenkäily

Lumikengillä pääsee helposti keskelle Hossan talven ihmemaata. Retkeilyreitistön taukopaikat antavat oivan mahdollisuuden vaikkapa retkimakkaroiden paistamiseen. Lumikenkäily sopii kaikenkuntoisille ja koko perheen mukavaksi talviharrastukseksi. Omia välineitä ei välttämättä tarvitse Hossassa, sillä matkailuyritykset vuokraavat lumikenkiä.


Koiravaljakko

Koiravaljakot

Koiravaljakon kyydissä pääset nauttimaan luonnon hiljaisuudesta aivan ainutlaatuisella tavalla. Koirien ravatessa eteenpäin reki kulkee lähes äänettömästi lumisen maiseman keskellä. Hossan Lomakeskuksen valjakkokoirat johdattavat ryhmät keskelle kansallispuiston kauneutta. Kestoltaan valjakkosafareita on muutaman tunnin retkistä useiden päivien safareihin.


Melonta

Melonta

60 kilometrin vesiretkeilyreitistössä riittää melottavaa useammalle päivälle. Hossan melontakausi kestää yleensä toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Sokkeloisten järvien ja virtaavien vesien joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneille melojille. Vesille pääsee kätevästi alueelta vuokrattavilla kanooteilla ja kajakeilla.


Uinti

Uinti

Hossan kristallinkirkkaat ja hiekkapohjaiset vesistöt ovat kuin luotu uimista varten. Hyväksi havaittuja kohteita ovat esimerkiksi Hossan Lumon ranta Hossanlahdella, Iikoski Hypäsjärvellä ja Karhunkainalon leirintäalue Öllörillä. Hossan Lumon rannalla voi vuokrata myös SUP-laudan ja kokeilla koko vartaloa kehittävää pystymelomista.


Jooga

Jooga

Hossan hiljaisuudessa tehdyt joogaharjoitukset vahvistavat yhteyttä ympäröivään luontoon. Levollisessa tunnelmassa myös mielen liikkeet rauhoittuvat ja tietoinen läsnäolo voimistuu. Joogalle ominainen tapa hengittää ja liikkua vahvistaa niin kehoa kuin mieltä. Joogataipaleen joogat ja mindfulness-hetket Hossassa sopivat kaikille ikään ja kuntoon katsomatta.


Sauna

Saunominen

Luonnossa reippailun jälkeen maistuu kunnon illallinen ja saunan lämpöiset löylyt. Saunan lämmössä lihakset rentoutuvat ja myös mieli lepää. Majoituskohteiden omien saunojen lisäksi Hossassa voi tilauksesta saada rantasaunan omaan käyttöön. Ämmänsaaren Kiannon Kuohuissa on mahdollisuus kokeilla yrttisaunassa löylyttelyä kylpylässä rentoutumisen ohessa.


Sukellus

Sukellus

Sukellus pinnan alle avaa aivan uudenlaisen maailman. Uskomattoman kirkkaiden vesien ansiosta monet sukellusseurat ja aktiiviharrastajat vierailevat säännöllisesti Hossassa. Lammissa olevia vanhoja rakennelmia, kuten kalastuspatoja, on helppo tarkastella hyvän näkyvyyden ansiosta. Hauskan lisän sukellukseen tekee vierellä parveilevat ahvenet. Öllörin rannalla Karhunkainalon leirintäalueella oleva huoltorakennus on veloituksetta sukeltajien käytössä.


Juoksu

Polkujuoksu

Helppokulkuisten polkujen Hossa on juoksijoiden unelmakohde. Reitteihin voi sisällyttää sykettä nostattavia korkeuseroja tai lenkeillä voi vain keskittyä rullaamaan miellyttävän pehmeäpohjaisessa maastossa. Hossa tarjoaa sopivaa haastetta kunnolle ja ketteryydelle. Kapeat harjut kuluvat helposti, joten suosittelemme juoksuun jo olemassa olevia polkuja.


Matkamuistot

Matkamuistomyymälät

Paikalliset käsityöt ja lähiluonnon antimista valmistetut herkut sujahtavat usein tuliaispussukoihin Hossan matkamuistomyymälöissä. Kotiinviemisten valikoimassa on huomioitu niin koriste- kuin käyttöesineet, ruokaherkuista puhumattakaan. Sotahistoriasta innostunut löytää mielenkiintoisia kotiinviemisiä Raatteen Portin myymälästä. Hossan Poropuistossa perheen pienimmät voivat käyttää viikkorahansa leluporon ostamiseen.


SUP-lautailu

SUP-lautailu

Hossan tyynet vedet soveltuvat mainiosti SUP-lautailuun. SUP-laudalla melotaan seisten laudan keskiosassa. Melonta sujuu aloittelijoillakin, joten kuntoilun ohessa on helppo keskittyä ihailemaan Hossan maisemia. Suppailussa etenkin vatsalihakset saavat tehokkaan treenin. SUP-lauta on yllättävän vakaa, joten laji sopii kaikenikäisille ja -kokoisille.


Veneily

Veneily

Ennen vanhaan vesistöt olivat erämaiden valtaväyliä. Edelleenkin Hossaan kannattaa tutustua myös vesiltä käsin. Rantamökissä majoittuva saa usein omassa rannassa olevan soutuveneen käyttöönsä. Veneitä on myös vuokrattavissa, joten vuokraustilanne kannattaa tarkistaa majoitusvarausta tehdessä. Hossan vesistöt tuntevan kipparin veneretkillä saa maisemien ihailun ohessa kuulla mielenkiintoisia tarinoita.


Moottorikelkkailu

Moottorikelkkareitit

Moottorikelkkailureitit mahdollistavat kelkkailun Hossan ympäristössä sekä pitemmät taipaleet itäisen Suomen muihin kelkkailukeskuksiin. Kansallispuiston ulkopuolelta Hossasta lähtee Metsähallituksen uria, joilla kelkkailuun on ostettava uralupa. Kohti pohjoista lähtevät urat kuuluvat paikallisten kelkkailuseurojen ylläpitämään reitistöön.


Hiihto

Ladut

Hossan lumivalkoisissa maisemissa kiertelee noin 40 kilometriä perinteiseen hiihtotapaan soveltuvia uria. Ladut ovat tasoltaan pääsääntöisesti helppoja. Reitistön varrella on laavuja ja nuotiopaikkoja, joten hiihtoretkelle kannattaa ottaa sopiva eväsvarustus mukaan. Hossan kylässä näkee hiihtää pimeälläkin: valaistu latu kiertää noin kahden kilometrin lenkin.
Hossan talvireitit!


Retkeily & vaellus

Merkityt polut

Retkeilijöiden iloksi Hossassa risteilee noin 100 kilometrin polkuverkosto. Tasainen maasto ja helposti saavutettavat taukopaikat tekevät paikasta ihanteellisen päiväretkikohteen lapsiperheille. Kansallispuisto tarjoaa useita myös liikuntarajoitteisille soveltuvia reittejä. Kokeneet retkeilijät voivat jatkaa vaellustaan Hossasta itärajaa myötäillen kohti Martinselkosta ja Itärajan retkeilyreittiä.