Haku

Sini Salmirinne, Metsähallitus

Värikallio

Verellä ja punamullalla maalatun Värikallion iäksi on arvioitu 3 500–4 500 vuotta. Somerjärvestä nousevasta pystystä kallioseinämästä on tunnistettavissa yli 60 kuviota. Mystisten eläin- ja ihmishahmojen uskotaan liittyvän metsästykseen tai shamanismiin. Ainutlaatuinen Värikallio sijaitsee Hossan pohjoisosissa, ja sen äärellä voi vierailla kaikkina vuodenaikoina.

Julma-Ölkky

Julma-Ölkky on Suomen suurin kanjonijärvi. Rotkolaaksoon muodostuneesta järvestä nousevat kallioseinämät ovat jopa 50 metrin korkuisia. Myös järvellä on syvyyttä noin 50 metriä. Massiivinen luonnonmuodostuma näyttää parhaiten jykevyytensä vesiltä katsottuna. Kanjonijärveä kiertävää Ölökyn ähkäsy -reittiä suositellaan hyväkuntoisille. Vaativa reitti on pituudeltaan 10 kilometriä.

Muikkupuro

Veikeä Muikkupuro kutsuu vastustamattomasti kahlaamaan. Kristallinkirkkaassa ja hyvin matalassa purossa tykkäävät vilvoitella niin lapset kuin aikuiset. Herttainen pikkupuro mutkittelee kapean kannaksen poikki Iso-Valkeaisen ja Keski-Valkeaisen välissä. Muikkupuron äärellä olevaa laavupaikkaa pidetään yhtenä Hossan kansallispuiston viehättävimpänä nuotiopaikkana.

Raatteen Portti

Raatteen Portin talvisotamuseo johdattaa Raatteen tien ratkaisutaistelujen tunnelmiin. Talvisotanäyttely kertoo sota-ajan lisäksi suomussalmelaisten arjesta ennen sotaa ja sodan jälkeen. Raatteen Portissa palvelevat myös Lotta Kanttiini ja sota-aiheinen matkamuistomyymälä. Raatteen tien varrella on edelleen nähtävissä sota-aikaisia taistelurakenteita, kuten juoksuhautoja. Taisteluista kuuluisaa tietä on mahdollista ajaa aina rajavyöhykkeen puomille saakka.

Luontokeskuksen näyttely

Maaliskuussa 2017 avautuva uudistunut Hossan luontokeskus näyttelyineen esittelee alueen ainutlaatuista luontoa. Osansa kerrontaan tuo alueen rikas kulttuuri, jonka ikiaikaisesta perinnöstä kertovat muun muassa Värikallion maalaukset. Pysyvän perusnäyttelyn lisäksi luontokeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä. Luontokeskus antaa hyviä vinkkejä kansallispuiston kohteisiin ja reittien valintoihin.

Palveluja tarjoavat yritykset


Hossan Luontokeskus

Majoitus, Kalastusluvat, Neuvonta, Vuokraus


Lue lisää

Raatteen Portti

Nähtävyys, Kahvila, Majoitus


Lue lisää